Een week geleden was de ledenvergadering van de Nieuwe Akker. Het was een vruchtbare avond en voor mij een extra stimulans om door te gaan. Ik hield er een warm gevoel aan over.

Na vanaf maandag gekwakkeld te hebben met griep, krabbel ik sinds vandaag weer op en richt me weer vol op de Nieuwe Akker. Ben nu aan het puzzelen met de teeltplanning. Daarnaast heb ik afspraken gemaakt over het ploegen van het land. Gaat zowel met de tractor als met paarden gebeuren.

Het is nu een witte wereld op de Nieuwe Akker. Het geluk van de sneeuw is dat als een deken werkt. Hierdoor raakt de grond minder snel bevroren. Toch kan het gebeuren dat de grond bevroren raakt. Dat betekent dat we voor sommige groenten, zoals de prei, even geduld zullen moeten betrachten. Ach,....... boerenkool is ook lekker.

Te oogsten

Veldsla: Is nu wat lastig te vinden onder de sneeuw. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. We oogsten nu een ander ras. Staat links van de groenlof (helemaal links op de es). Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Pastinaak: De pastinaak is niet zo goed zichtbaar. Hij zit iets verzonken in de grond. Daarom heb ik daar we de rij met pastinaken loopt, stokjes in de grond geduwd. Dus je kan het beste eerst even de kop van de pastinaak zoeken en dan de spitvork ernaast zetten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Ze worden ook wel "keukenmeidenverdriet" genoemd. In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Schillen onder water of met handschoenen aan voorkomt verdriet.

Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de wortel een gat graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Je mag nu ook wel toppen oogsten. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Spruiten: Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Winterpostelein: Als het bevroren is niet oogsten. Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Koolraap: Zolang ze niet bevroren zijn geraakt kan je ze nog gebruiken. Dat kan je zien door gelijk bovenaan de knol de stengel door te snijden. Als het binnenste van de knol oranje en glazig eruitziet is de knol bevroren geweest. Andere knol proberen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten