Het gaat weer kouder worden. De vorst neemt toe. Spannend of koning Winter echt gaat komen. Ik heb vanwege de nachtvorst een aantal groenten afgedekt. Het is belangrijk om na het oogsten het gaas of doek weer goed terug en vast te leggen, want er is meerdere nachten vorst voorspeld.

Door diezelfde vorst lijkt het mij verstandig om nog zoveel mogelijk de groenten die niet tegen strenge vorst kunnen op te maken. Dus probeer creatief te zijn met groenten zoals groenlof, gele savooi kool, koolraap en groenselderij. Groenlof is net zoals andijvie een beetje bitter. Maak er stamppot van. Ik doe gele savooi kool in reepjes even kort gebakken, bij andere wokgroenten. Lekker bij rijst met een beetje sojasaus. Tip van Andries: Maak van koolraap puree. Moet heel lekker zijn als een beetje erbij. Gisteren heb ik groenselderij in kleine stukjes gebakken. In combinatie met wortel en prei. Erg lekker. Internet staat ook vol met recepten. Dus: zet hem op en verras jezelf!

Kadotip voor Sinterklaas: Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang?
Geef een oogstwaardebon kado!   Slechts € 15,00 ! Bestel via e-mail. En ik stuur het dan op.

Van veel groenten staan recepten op deze site bij Recepten.

Te oogsten

Italiaanse veldsla: Is een veldsla die wat groter is dan de gewone veldsla. Kan daarentegen minder vorst verdragen. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Winterwortel: Het eind van de wortelvoorraad is inzicht. Als de winterwortel op is, gaan we over op de pastinaak. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Een paar cm. boven de grond. Ongeveer 400 gram/volwassene

Koolraap: Het zijn grote knollen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Groenlof: of (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan). Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Gele savooi kool:  Is een ander ras dan de groene, die we eerder geoogst hebben. Het lijkt een beetje op spitskool. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Er zitten wat bruine plekken op de plant. Dat kan verder geen kwaad. Bij bereiding gewoon weghalen. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Rode bieten: Zijn bijna op. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Oogsten met mate. Zolang de voorraad strekt

Raapstelen: Zijn groot. Worden wat vezeliger en blad word slechter. Oogsten door bos onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Rucola:  Er staat nog rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten
Weekbericht 30 november t/m 6 december