Volgend seizoen wil ik op De Nieuwe Akker ook kleinfruit aan kunnen bieden. Afgelopen woensdag heb ik met hulp van een vriend zo'n 80 frambozenplanten op de tuin geplant. Er staat nu een rij van 30 meter. Later ga ik horizontale draden spannen, om de takken aan vast te maken. Ook wil ik bessen en aardbeien gaan telen. Die worden in het voorjaar geplant.

Binnenkort ga ik weer naar de jaarlijkse CSA-conferentie. Dat klinkt heel duur voor een bijeenkomst van vnl. boeren en boerinnen. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Vertaald betekent dat door de gemeenschap gesteunde landbouw. Het zijn landbouwbedrijven waar de consumenten(gemeenschap) een sterke band mee aangaat. We luisteren naar nieuwe ontwikkelingen, wisselen ervaring uit en gaan dieper in op bepaalde thema's. Ik kan hier mooi vragen hoe zij dat met die schorseneren doen!

Ik merk dat de veldsla en postelein zeer beperkt geoogst worden. Het zijn echte winter bladgroenten. Eigenlijk ter vervanging van de gewone sla. Misschien moet je eraan wennen. Ik heb het zelf leren eten, doordat het op tafel gezet werd. Ik was er gelijk dol op. Vooral het recept van postelein met zuurkool,rozijnen en geroosterde pitten vind ik heerlijk.(zie recept: Postelein met zuurkoolsalade)


Kadotip voor Sinterklaas:
Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een oogstwaardebon kado!   Slechts € 15,00 ! Bestel via e-mail. En ik stuur het dan op.

Van veel groenten staan recepten op deze site.


Te oogsten

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Gele savooi kool:  Is een ander ras dan de groene, die we eerder geoogst hebben. Het lijkt een beetje op spitskool. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie.

Er zitten wat bruine plekken op de plant. Dat kan verder geen kwaad. Bij bereiding gewoon weghalen. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Een paar cm. boven de grond. Ongeveer 400 gram/volwassene.

Winterwortel: Het eind van de wortelvoorraad is inzicht. Als de winterwortel op is, gaan we over op de pastinaak. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Italiaanse veldsla: Is een veldsla die wat groter is dan de gewone veldsla. Kan daarentegen minder vorst verdragen. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Rode bieten: Zijn bijna op. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Oogsten met mate. Zolang de voorraad strekt

Raapstelen: Zijn groot. Worden wat vezeliger. Oogsten door bos onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Rucola:  Er staat nog rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten