Het werk op De Nieuwe Akker staat vooral in het teken van opruim werkzaamheden. Er is een begin gemaakt met het opruimen van de peulvruchten. Daarnaast moeten de pony's regelmatig weer van gras voorzien worden. Ook ben ik bezig met plannen maken voor volgend jaar en de verdere toekomst. Ik heb overleg gehad met de grondeigenaar. Hierin heb ik een verzoek tot een langer pachtcontract gedaan. Dat is gehonoreerd! Ik kan een pachtcontract voor 5 jaar krijgen! Dit is zeer goed nieuws. Dat betekent o.a. dat de investeringen die ik wil doen ook terug verdient kunnen worden.

Op de parkeerplaats staat nu een kruiwagen. Deze kan je gebruiken om de groenten van de tuin naar de parkeerplaats te vervoeren. De kruiwagen is nu schoongemaakt en het wiel draait weer soepel rond.

Wil je iemand iets bijzonders geven? Een ontmoeting met de elementen? Ook zon? Een groentefeest? 4 weken lang? Geef een oogstwaardebon kado!  Bij mij kan je die voor €17,50 bestellen.

Van veel groenten staan recepten op deze site.

Te oogsten


Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Spitvork staat onder het afdakje. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Een paar cm. boven de grond. Ongeveer 400 gram/volwassene.

Rode bieten: Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Winterwortel: Het is een zeer dik en kort ras. Makkelijk te oogsten. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten a.u.b. Loof onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Voor de liefhebber


Spruiten: De onderste spruiten worden al dik. Dus die kunnen we vast beginnen te oogsten. Struik met dikke spruiten zoeken en de allerdikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Koolraap: Het zijn grote knollen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Chinese kool:Het is een open soort van het ras Granaat. Er zitten wat stippen op de buitenste bladeren en die drogen uit. Als je die eraf trekt hou je nog genoeg mooie over. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Gele savoie kool:  Is een ander ras dan de groene, die we eerder geoogst hebben. Het lijkt een beetje op spitskool. Stronk onder de kool doorknippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 per volwassene.

Kropsla: Ras: Wonder van 4 jaargetijden. De laatste teelt ging moeizaam. Te koud, emelten en andere belagers. Toch zijn er kleine kropjes. Er zijn er niet veel, maar we gaan ze toch maar oogsten. 1 kropje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Zijn groot. Oogsten door bosje onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Rucola:  Er staat nog rucola tussen de knolselderij. Dat groeide van het voorjaar ernaast en heeft zich zelf uitgezaaid. Een bos per persoon. De rucola oogst je hetzelfde als de raapsteel. Met wortels uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.  


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten