De temperatuur steeg tot tropische waarden. Weer of geen weer, het werk gaat door. T-shirt uit, pet onder de pomp nat maken en op je kop zetten. En gaan. Genoeg drinken en pauzes in de schaduw. Dat wil wel.

Afgelopen dinsdagmiddag bij het Groene Spoor langs geweest. Een biologisch groenteteelt bedrijf, waar ik 3 jaar gewoond en gewerkt heb. Jan, die het bedrijf samen met z'n vrouw 30 jaar geleden is begonnen, was uien aan het oogsten. Een bruine “bosneger”; bruin van de zon en zwart van het zand(esgrond!), en een woeste witte baard. Met de hand worden de uien van het land geraapt en in kuubskisten verzameld. Voorraad voor het jaarrond. De helpers hadden het land reeds verlaten en Jan was in z'n eentje aan het werk. Tije, mijn zoon en ik hebben toen nog even geholpen. Slechts 2 uurtjes tot 18:00 uur Maar dat was met die warmte wel weer genoeg. Jan was al vanaf 6 uur sóchtends bezig! Hoezo arbeids-ethos? En hij is nog maar 65!

De open dag van 8 september begint te naderen. De vorige open dag werd goed bezocht en Chien(die mij hielp) en ik konden het nog maar net aan. Chien kan helaas niet en een vriend van mij, weet het nog niet. Toen bedacht ik dat ik ook een beroep op jullie, de leden zou kunnen doen. Bij deze dus. Wie kan er op zaterdagmiddag 8 september helpen ? Een halve middag is ook een optie. Dus van 12.30 – 15.00 uur of van 14.30- 17.30 uur. Twee leden hebben zich inmiddels aangeboden. Ik zoek nog iemand voor de ketering van 14.30 – 17.30 uur. .Wat hulp van te voren of daarna is ook welkom. Bv tent opzetten, afbreken, overige op- en afbouwklusjes. Ik hoor het graag.

Je kan nu iemand een proefabonnement kado doen. Bij mij kan je dan voor €17,50 een oogstwaardebon bestellen. Ik heb ze nu ook op voorraad op de tuin.

Als je zorgt dat iemand anders een abonnement neemt, krijg je een bos zonnebloemen van de Nieuwe Akker kado. Dat geldt ook als je een oogstwaardebon koopt.

De pompoenen zijn minder rijp, dan gedacht. Je kan ze wel voor de sier gebruiken, maar later geoogst, smaakt beter. Dus beter nog even wachten.

Te oogsten

Suikermais: Maiskolven met een volledig bruine pluim zijn rijp. Kolf vastpakken en met een draaiende beweging naar beneden toe, losbreken. Gebruik: bladeren van de kolf pellen en 10 a 15 min in water koken. Beetje roomboter en zout erop en smullen maar. Met nog wat bladeren om de kolf, in de koelkast meerdere dagen houdbaar. 1 per volwassene. Recepten in de bijlage.

Kropsla: Ze zijn nog niet zo groot, maar wel lekker. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 2 per volwassene.

Spitskool: Een open ras; Filderkraut. Ook slobberkool genoemd. Lijkt op de gewone spitskool. De kool is van binnen niet zo compact als we gewend zijn. Oogsten door onder de kool door of in te snijden en afbreken. 1 per volwassene.

Regenboogsnijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Je mag veel meer oogsten. Misschien leuk om aan iemand anders wat te geven en te vertellen over waar het vandaan komt. 

Bospeen: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 12 dikkere per volwassene.

Rode bietjes: Vooraan in de eerste 15 meter staan nog wat zomerbietjes (Egyptische platronde). Daarachter begint een ander ras. Kogelbiet. Die zijn dus rond en is meer een herfst- en bewaarras. Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Als je meer wil om in te maken kan dat. Tot 1 kg per volwassene. Je kan natuurlijk ook met een flyer erbij wat aan de buren geven!

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.  Je mag het dubbele oogsten.


Voor de liefhebber

Courgette: Er zijn ook gele courgettes. Uit de kist onder het afdakje pakken of zelf oogsten met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Tot 3 per volwassene.Als je op courgette op zoetzuur wil zetten, mag je er wel tot 10 nemen

Pompoen: De eersten. Ze zijn minder rijp dan dat ik dacht. Je kan ze al wel voor de sier gebruiken. Echter later geoogste, zullen beter smaken.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. Zolang de voorraad strekt. De komkommer voor consumptie even schillen, i.v.m. de stekeltjes op en het bittere in de schil. Er zitten zaden in de vrucht. Kan geen kwaad.

Koolraap: Doordat ze snel gegroeid zijn en omdat er heel veel is, bied ik ze alvast aan. Onderaan bij het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Broccoli:  1 stronk of meerdere kleine stronkjes Ongeveer 200 gram per volwassene. Zoek een plant uit met een stronk naar wens en snij deze met een mesje uit de plant. Later kunnen in diezelfde plant nog kleine broccolistronkjes gaan groeien.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden. Graag niet te laag, zodat er groeipunten overblijven en het plantje weer kan gaan groeien


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten