Na enkele dagen druk met mijn verhuizing bezig geweest te zijn, weer volop tijd om me helemaal op de Nieuwe Akker te richten. Afgelopen week 2e zaaing suikermais en een spitskool geplant, die de naam slobberkool draagt. Daarnaast koolraap gezaaid, waarvan vandaag de eerste kiemplantjes al hun kopje boven de grond laten zien! Hier ga ik dan maar gelijk gaas overleggen, voordat de hazen zich eraan te goed doen.

Doordat ik op het moment ruim groenten heb, heb ik een deel aangeboden aan Raddraaier biologische streekproducten bezorging te Deventer. Het is ook een lokaal nieuw initiatief, van een vriend van mij. En ik had gelijk deze week een bestelling! Erg leuk.

Volgende week zondag 17 juni hou ik weer een open dag. Het aantal leden moet groeien. Ik heb weer 1000 flyers laten drukken. Voor diegene die flyers aan mogelijk geïnteresseerden willen geven zal ik flyers onder het afdakje leggen. Je mag er zoveel meenemen als dat je denkt kwijt te raken.

Te oogsten

RegenboogsnijbietRegenboogsnijbiet: Deze snijbiet heeft de kleur wit, geel, oranje of rood in de nerf ! Zie foto. Verder hetzelfde als gewone snijbiet:een bladgroente en inderdaad familie van de biet. De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Recepten zie bijlage

Klik hier voor Snijbiet-recepten

Peultjes: Ongeveer 100 gram per volwassene. Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt.

Kropsla: Er zijn 2 soorten. Wonder van vier jaargetijden, de rode graag laten staan en eerst de groene oogsten. Grootste uitzoeken. Oogsten door onder de krop het steeltje door te snijden. 1 per volwassene.

Radijs: Oogsten door het plantje met radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid 12 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst, waardoor je een milde ui-smaak krijgt en fijn jong groen blad. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Vervolgens kan je de schacht recht maken door met je duim de verdikking(het oude plantuitje) naar de wortels toe te drukken. Als het goed is hou je een mooie blanke stengel over. Hoeveelheid: 8 per volwassene. Graag de rijtjes bij het oogsten dunnen. Dan hebben de uitjes die straks blijven staan meer ruimte om tot een ui te groeien.

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Misschien heb je de wilde versie van deze plant ooit al als onkruid uit je tuin gehaald. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken of rauw gebruiken in salades. We oogsten de bladeren door ze te plukken, zodat in de bladoksels de plant weer terug kan groeien. We kunnen ongeveer 200 gram per volwassene oogsten.

Peterselie: Er staan 2 soorten. Graag de hoge soort oogsten. Met een mesje kan je een bosje afsnijden.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Ze groeien hard en worden misschien wat stevig. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met de wortels uit de grond te trekken. Hoeveelheid: Je mag 2 bossen per volwassene oogsten.

Rucola: De eersten beginnen bloemknoppen te vormen, maar zijn nog wel bruikbaar. Oogsten zoals de raapstelen. 2 bossen per volwassene.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten