De tuin/mededeling

Ik heb de weegschaal in de schuur gezet. Linkerdeur is ingang!.Soms word de deur niet goed dicht gedaan. Dus mijn verzoek is er goed op te letten dat de deur achter de haak is gevallen, als je weg gaat.Dank je wel.

Deze week is de laatste keer dat je aan de Schooldijk kan oogsten. Ik heb geregeld dat je tot en met zondag op de tuin terecht kan. En dan is de volgende keer aan de Lobbertsweg. . Dat zal dan eind april/begin mei worden.  Ik ben benieuwd welke leden meegaan. Voor diegene die het al weten, ik hoor het graag. Ik zal jullie in ieder geval op de hoogte houden van de ontwikkelingen. En ik zal ook rond eind april een open dag organiseren op de nieuwe locatie.

Nieuws

De Nieuwe Akker is bezig met een nieuwe Website. Hij is al online. Nieuwsgierig? Kijk op www.nieuweakker.nl
Heb afgelopen vrijdag met een agrarische makelaar het land ingemeten. Nu kan hij het pachtcontract maken! Ondertussen ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe Nieuwe Akker. Inrichten van het land, mest en transport daarvan regelen, bodemmonsters nemen voor analyse. Spullen verhuizen, oude locatie opruimen. Zaai en pootgoed bestellen, etc., etc. Het is veel, maar mijn handen jeuken om de grond te bewerken en de eerste groenten te kunnen gaan zaaien.

Te "oogsten"

Winterwortel: Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ongeveer 250 gram per volwassene

Schorseneren:  Ze liggen klaar  in de schuur in de ruimte achter de linker deur. Ik heb de grond aan de schorseneren gelaten omdat ze op deze manier niet zo snel uitdrogen en daardoor beter te bewaren zijn. Je kan met een borstel het zand eraf halen en daarna wassen. Sommigen zijn goed dik. Minimaal een vingerdik is wel fijn, anders hou je na het schillen weinig over. Ik schil ze in een bak met water. Ze heten niet voor niets "keukenmeidenverdriet". In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken.Je kan natuurlijk ook rubberen handschoenen aan doen. Ongeveer 250 gram/volwassene. Recepten: zie bijlagen

Veldsla: De veldsla in de schuur is door de muizen ontdekt. Ze eten ook van de plantjes. Echter op het land staat ook nog veldsla Ongeveer 50 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Boerenkool: Er zijn nog wat toppen boerenkool. Oogsten naar behoefte. op=op

Spruiten: Ik ben de planten aan het opruimen en ontdekte dat er in de toppen soms nog goede spruitjes zitten. Deze toppen liggen in een kist in de schuur. Kun je daar de spruiten uithalen.  Ongeveer 250 gram/volwassene. op=op

Pastinaak:  Je kan ze vers van het land halen! De vorst is weer uit de grond. Het betreft de laatste zaaiing pastinaak. Ze zijn nog klein, maar wel vers. Oogsten naar behoefte.

Met vriendelijke groet,
Jan-Jaap Scholten