De winter heeft zich de afgelopen dagen doen voelen. De strenge vorst heeft mij de zwengelpomp doen demonteren. Die vriest anders kapot. Aanstaande weekend zal de vorst echter weer verdwijnen en krijgen we weer wat meer regen. Voordeel van dit weer is dat we in ieder geval de grond in kunnen blijven gaan. Wel zo handig om de wortelgewassen en prei te kunnen oogsten.

De ledenvergadering van De Nieuwe Akker wordt gehouden op donderdagavond op 10 januari. Noteer alvast in je agenda. Eigenlijk ben je geen lid, maar oogstaandeelhouder. Ik vind echter ledenvergadering wel goed klinken en het dekt grotendeels de lading. De vergadering is bedoeld om het afgelopen seizoen te evalueren en om de toekomstplannen te bespreken. In een later stadium zal ik de agendapunten mailen.

Van veel groenten staan recepten op deze site.

Te oogsten

Italiaanse veldsla: Is een veldsla die wat groter is dan de gewone veldsla. Kan daarentegen minder vorst verdragen. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Als de Italiaanse op is gaan we door met de gewone veldsla. Die staat helemaal aan de andere kant van de tuin. Links naast de groenlof. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

PastinaakPastinaak: ongeveer 10 cm naast de pastinaak, de spitvork loodrecht diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.                                                                       

Kooktip:
Preisoep met pastinaak
Heerlijke combinatie van pittige prei met zachte pastinaak.
250 g prei, gesn. - 200 g pastinaak, geschild en in plakjes gesneden - 1 lt. groentebouillon - schijfjes citroen of citroensap naar smaak - olie om in te bakken

Prei glazig fruiten in wat hete olie. Een paar lepels gefruite prei uit de pan nemen en apart houden. Pastinaak even meebakken en 2,5 dl bouillon erbij schenken. 15 min. zachtjes laten koken. Rest van de bouillon erbij schenken. Pureren. Voor het serveren de rest van de prei door de soep roeren. Serveren met een schijfje citroen of voor het serveren wat citroensap door de soep roeren.

Meer recepten op deze site.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Ze worden ook wel "keukenmeidenverdriet" genoemd. In de schil zit latex en als dat aan je handen plakt krijg je hardnekkige rubber-oranje vlekken. Schillen onder water of met handschoenen aan voorkomt verdriet.

Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Voor assistentie met het oogsten ben ik op vrijdagochtend tussen 9-10 uur en woensdag tussen 9:30 en 10:30 uur beschikbaar. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Struik met dikke spruiten zoeken en de dikste van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber


Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Koolraap: Zolang ze niet bevroren zijn geraakt kan je ze nog gebruiken. Het zijn grote knollen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.

Raapstelen: Zijn groot. Misschien bevroren. Worden wat vezeliger en blad word slechter. Oogsten door bos onderaan vast te pakken en met wortel en al uit de grond trekken. 1 bos per persoon.

Groenlof: Is misschien bevroren. Is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak. Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hamrolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan).
Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Groenselderij: Misschien bevroren. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Er zitten wat bruine plekken op de plant. Dat kan verder geen kwaad. Bij bereiding gewoon weghalen. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten