Over de Bataat:

De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels. In Polynesië heet hij kumara.

De zoete aardappelen worden gebruikt in de Surinaamse keuken. Ook staat de zoete aardappel op het traditionele menu voor Thanksgiving Day in de Verenigde Staten (US: 'Yam'). Bij de bereiding worden de zoete aardappels geschild, gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht.

De zoete aardappel bevat de suiker raffinose, dat winderigheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide. Het gehalte aan raffinose verschilt van ras tot ras.

Ook geeft de zoete aardappel een verminderde afbraak van trypsine (TIA) afhankelijk van het ras van 20 tot 90%. Verhitting bij 90 °C heft de werking op. Er bestaan roze en witte varianten van de zoete aardappel. De roze variant bevat meer β-caroteen dan de witte variant. De beide varianten van de zoete aardappel zijn verkrijgbaar in toko's en op markten.


Ovenschotel van bataat met appel (voor 4 personen)

6 bataten
2 appels
40 gr. boter
2 el. suiker
4 el. gehakte cashewnoten
zout
½ tl. gemalen foelie.

Kook de geboende bataten in ruim kookwater op een zacht vuur ca. 112 minuten.
Spoel ze daarna direct onder koud stromend water, pel ze en snij ze overlangs in plakken van   +/- 2 cm. dik.
Snij de geschilde appels in plakken van +/- 2 cm. en verwijder het klokhuis met de appelboor.
Verwarm de oven voor op 200 C en vet een ovenschotel in.
Leg om en om een plak bataat en een plak appel in de schotel.
Bestrooien met wat suiker en de gehakte noten.
Smelt de rest van de boter en roer er van het vuur af zout en foelie door.
Schenk dit mengsel over de schotel uit.
Plaats deze in het midden van de oven en laat de ovenschotel in ongeveer 20 minuten gaar worden.