Over de Avocado:

Avocado's zijn peervormige vruchten afkomstig van tropische streken. De vrucht is groen van kleur en smaakt zacht en romig.
Gebruik liever rijpe avocado's, want deze zijn voller van smaak. Reken op een halve avocado per persoon. Snijd de avocado in de lengte rondom in tot u de pit voelt. Draai de helften uit elkaar en wip de pit eruit zonder het vruchtvlees te beschadigen. Bestrooi de avocado's gelijk met citroensap tegen verkleuring.

 


Avocado met hüttenkäse  (voorgerecht voor 2 personen)

1 avocado
paar blaadjes sla
citroensap
potje Hüttenkäse

Neem een rijpe avocado en snijd deze in de lengte rondom tot u de pit voelt.
Draai de helften uit elkaar en wip de pit eruit zonder het vruchtvlees te beschadigen.
Besprenkel de helften met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Vul de holten waar de pit heeft gezeten met een mooie bol Hüttenkäse en leg deze op een blaadje sla.
Opdienen met een lepeltje, de vrucht kan dan uit de schil gelepeld worden.


Avocado met mousselinesaus

2 avocado's
snufje zout en peper
paar druppels citroensap
5 eieren
100 gram boter
4 eetlepels halfgeklopte slagroom

Kook 4 eieren in 3 minuten (=zachtgekookt).
Klop in een kom 1 eierdooier met 1 eetlepel water, zout en peper tot er een romige massa ontstaat.
Zet de kom in een pan met heet water en houd het water heet maar niet aan de kook (anders gaat de saus schiften !!).
Laat de boter helemaal smelten en voeg dan voorzichtig, met kleine scheutjes toe.
Blijf voortdurend goed roeren.
Roer tenslotte het citroensap toe.
Laat de saus afkoelen en roer er de slagroom door.
Snijd de avocado's doormidden, haal de pit eruit en leg de gekookte eieren in het kuiltje waar de pit heeft gezeten.
 Schep de saus over de avocado met het ei.


Avocadocrème op toast

2 avocado's
25 gram geraspte oude kaas
1 teentje knoflook
volkoren toast of stokbrood
1 hardgekookt ei
2 eetlepels citroensap
zout en peper - 2 takjes peterselie

Maak het vruchtvlees van de avocado fijn met een vork.
Prak het ei en voeg dit aan de avocado toe.
Doe ook de kaas, citroensap, knoflook en snufjes zout en peper erbij.
Meng dit allemaal door elkaar. Garneer dit met de peterselie.

 


Avocado-rijstsalade

200 gram droog gekookte witte rijst
2 tomaten - 1 teentje knoflook
2 avocado's
2 hardgekookte eieren
vinaigrette (olie, azijn, peper en zout)

Snijd de avocado's en de tomaten in kleine blokjes en vermeng deze met de rijst.
Pel de eieren en snijd ze klein.
Vermeng de uitgeperste knoflook met de vinaigrette en schenk dit over de salade.
Roer alles dooreen en laat de salade op een koele plaats circa 1 uur staan.

 


Pittige avocadosoep (voorgerecht voor 4 personen)

2 avocado's
citroensap
¾ liter groentebouillon
2 dl zure room
1 dl witte wijn
kerriepoeder
peper & zout
paar blaadjes basilicum

Halveer de avocado's, verwijder de pitten en schep uit 3 helften het vruchtvlees.
Schil de overblijvende helft,
snijd deze in plakjes en wrijf ze in met wat citroensap.
Houd de schijfjes avocado apart en pureer de rest van het vruchtvlees met de bouillon, zure room, witte wijn en het kerriepoeder. Breng de soep op smaak met nog wat citroensap, de peper en het zout.
Verdeel de soep over 4 borden en garneer deze met de plakjes avocado en de blaadjes basilicum.

 


Avocadopâté (3 personen)

 1 rijpe avocado
125 g (room) kwark
1 teentje knoflook, uitgeperst
zout
2 eetlepels fijngehakte peterselie
sap van ½ citroen
sneetjes warm geroosterd volkorenbrood

Schep het vruchtvlees van de avocado uit de schil en prak het met een vork tot puree.
Vermeng de avocadopuree met kwark, knoflook, een snufje zout, peterselie en citroensap.
Doe het mengsel in een schaal en laat het in de koelkast opstijven.
Geef geroosterd brood bij de avocadopaté.