Over de Aubergine

Aubergines zijn de vruchten van de eierplant. Ze behoren zoals de tomaat, de paprika en de komkommer tot de zogenaamde vruchtgroenten. De meest bekende soort is de grote paarse, ovaalvormige aubergine, maar er bestaan ook witte en gele.




Auberginebeignets (bijgerecht voor 4 personen)

2 aubergines
zout
50 gram bloem
½ ei
½ liter bier
frituurvet

Snijd de aubergine in plakjes, strooi er wat zout over en dep ze na 30 minuten droog.
Maak een beslagje van de bloem, wat zout, het ei en het bier.
Haal de plakjes aubergine door het beslag.
Bak ze in dampend heet frituurvet goudbruin.
Laat de plakjes op keukenpapier goed uitlekken.
Dit gerecht is ook heerlijk als hapje tussendoor.

 


Auberginecurry (4 porties)

500g aubergine, in blokjes gesneden
zout - 100g zonnebloempitten
1 ui, kleingesneden
5 eetlepels olie
100g rozijnen
1 teentje knoflook, uitgeperst
½ groentebouillonblokje
2 eetlepels tomatenpuree
1 theelepel koriander
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel maanzaad
1 theelepel geraspte citroenschil
peper uit de molen
1 bekertje yoghurt

Bestrooi de blokjes aubergine met zout en laat dat 30 minuten intrekken.
Laat de blokjes vervolgens uitlekken.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan.
Verwarm de olie en fruit daarin de ui en de blokjes aubergine.
Voeg rozijnen en knoflook toe. Los het bouillonblokje op in een kwart liter heet water.
Roer de tomatenpuree erdoor en schenk dit mengsel bij de aubergineblokjes.
Laat het geheel ca. 10 minuten pruttelen.
Voeg koriander, kerrie- en gemberpoeder, maanzaad, citroenrasp en peper toe.
Roer vervolgens de zonnebloempitten erdoor en laat alles nog ca. 5 minuten pruttelen.
Roer voor het opdienen wat yoghurt door de curry.