Over de Artisjok:

Artisjokken zijn bloemknoppen van een distelplant. Artisjokken zijn groen (tot grijs-groen of paars-groen) en bestaan uit blaadjes of schubben. De artisjokbodems of het artisjokhart wordt als een lekkernij beschouwd. Artisjokken worden voornamelijk geïmporteerd uit het Middellandse-Zeegebied, maar vooral uit Frankrijk.


Dipsaus maken en artisjokken koken

Voor de dipsaus:
Mayonaise
olie
citroensap
peper en zout
dille of knoflook

Schud de artisjokken op de kop uit en spoel ze af onder stromend water.
Snij een stukje van de steel af.
Kook de artisjokken in ruim water met citroensap in 30-40 min. gaar.
Trek na het koken een blaadje los.
Gaat het makkelijk dan is de artisjok gaar.

 

In Frankrijk worden artisjokken vaak geserveerd met mosterdmayonaise (mayonaise en mosterd mengen en eventueel nog wat honing voor de smaak) knoflooksaus of dillesaus.
Trek de blaadjes los, dip het vlezige gedeelte in de saus en knabbel het vruchtvlees van het blad. Als de blaadjes weg zijn zie je de meeldraden, gooi die weg en geniet van de lekkere bodem.