Over Andijvie:

Een man vraagt aan zijn vrouw: “Zal ik vanavond bloemen voor je meenemen?” “Ach,” zegt de vrouw, ‘doe maar andijvie.“ Andijvie stond een paar jaar geleden nog op de top 10 van de meest gegeten groente, maar is inmiddels van die lijst verdwenen. Tijd voor het eerherstel van een misschien niet zo romantische, maar wel gezonde en lekkere groente. Andijvie bevat per 100 gr maar 8 kcal, veel vit. A en C en belangrijke mineralen. Andijvie is een wat ruig gewas met dik blad, een beetje een wilde oerplant.heel anders dan sla, die zijn trouwens ook geen familie van elkaar. Andijvie is lid van de Cichoriumfamilie, net als witlof, groenlof en paardebloem. Andijvie is een zogeheten korte dag plant, die bij het lengen van de dagen snel wil gaan bloeien en zaad schieten.
Er zijn twee soorten andijvie. Krulandijvie is lekker als sla (met spekjes of crôutons). Heelbladige andijvie kan behalve als sla ook rauw in de stamppot verwerkt of geroerbakken, gestoofd of gekookt worden. Andijvie kan een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Goed wassen voor het snijden. Andijvie van buitenaf naar de stronk toe in repen snijden is het makkelijkst